《大学英语》(B)考试大纲(2013年修订版)

作者:管理员 来源:本站 浏览:2201 发布时间:2015-3-11 9:41:04

《大学英语》(B)考试大纲

[2013年修订版]

 

试点高校网络教育部分公共基础课全国统一考试,旨在遵循网络教育应用型人才的培养目标,针对从业人员继续教育的特点,重在检验学生掌握英语基础知识的水平及应用能力,全面提高现代远程高等学历教育的教学质量。

“大学英语”课程是现代远程教育试点高校网络教育实行全国统一考试的部分公共基础课之一。该课程的考试是一种基础水平检测性考试,考试合格者应达到与成人高等教育本科相应的大学英语课程要求的水平。

考试对象

教育部批准的现代远程教育试点高校网络教育学院和中央广播电视大学“人才培养模式改革和开放教育试点”项目中自200431(含31)以后入学的本科层次学历教育的学生,应参加网络教育部分公共基础课全国统一考试。

大学英语(B考试大纲适用于除英语类和艺术类专业以外的其他专业高中起点与专科起点本科学生。

考试目标

本考试旨在考查现代远程教育所有专业(除英语类和艺术类专业)的学生掌握英语基础知识的水平及应用能力。考生应掌握基本的英语语法知识和词汇,具备运用不同语言技能进行交际的基本能力。

考试内容与要求

【语法】考生应较好地掌握基本的英语语法知识,并能在交际中较正确地加以运用。

【词汇】考生应认知3000个单词,并熟练掌握其中的1 800个单词及其基本的搭配。

【交际能力】考生应掌握日常生活常见情景中的基本交际用语。

【阅读】考生应能基本读懂与日常生活和社会活动相关的不同类型的文字材料,阅读速度为每分钟50个单词。考生应能:

1.  理解主旨要义;

2.  理解文中具体信息;

3.  根据上下文推测生词词义;

4.  进行有关的判断、推理和引申,理解作者的意图、观点或态度。

【翻译】考生应能在规定时间内将难度适中的英文句子翻译成中文。考生应能:

1.对英语原文有准确的理解;

2. 做到译文通顺、达意。

【写作】考生应能在规定时间内写出长度不少于80词的短文。考生应能:

1.  用较正确的语法、词汇、拼写、标点进行表达;

2.  基本做到内容切题,条理清楚;

3.  根据不同的写作目的进行有针对性的写作。

试卷结构与题型

部分

项目

内容

题型

题量

分值

总分

时间(分钟)

I

交际用语

5个简短对话

单项选择

5

3

15

5

II

阅读理解

2篇短文,每篇5道题

正误判断、单项选择

10

2

20

20

III

词汇与结构

5个单句

单项选择

5

2

10

10

IV

完型填空

1篇短文

单项选择

5

3

15

10

V

英译汉

6个单句

笔译

6

5

30

20

VI

写作

1篇作文

命题作文

1

10

10

25

总计

32

 

100

90

 

考试方式与时间

考试为机考闭卷考试,满分为100分,时间为90分钟。

 


题型示例

大学英语(B)模拟试卷

第一部分:交际用语(共5小题;每小题3分,满分15分)

       此部分共有5个未完成的对话,针对每个对话中未完成的部分有4个选项,请从ABCD四个选项中选出正确选项。

1  — Hello, could I speak to Mr. Smith, please?

       — ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_________________________

       A. Who are you?                                B. Who’s there?

       C. Who could I help?                          D. Who’s that speaking?

2.    — I believe we’ve met somewhere before.

       — No, ­­­­­­­­­­­­­____________________.

       A. it isn’t the same                             B. it can’t be true

       C. I don’t think so                              D. I’d rather not

3.    — How are you, Bob?

  _______

A. How are you?                             B. I’m fine. Thank you.

C. How do you do?                           D. Nice to meet you.

4.    — Thanks for your help.

— __________          

A. My pleasure.                              B. Never mind.

C. Quite right.                              D. Don’t thank me.

5.    — Hello, I’m Harry Potter.

— Hello, my name is Charles Green, but ______. 

A. call my Charles                            B. call me at Charles

C. call me Charles                            D. call Charles me

 

第二部分:阅读理解(共10小题;每小题2分,满分20分)

       此部分共有2篇短文,第一篇短文后有5个问题。请从每个问题后的ABCD四个选项中选出正确选项。第二篇短文后有5个正、误判断题,请选择TF.

 

Passage 1

 

The United States covers a large part of the North American continent. Its neighbors are Canada to the north and Mexico to the south. Although the United States is a big country, it is not the largest in the world. In 2000, its population was over 222 million.

When this land first became a nation, after winning its independence from England, it had thirteen states. Each of the states was represented on the American flag by a star. All these states were in the eastern part of the continent. As the nation grew toward the west, new states were added and new stars appeared on the flag. For a long time, there were 48 stars. In 1959, however, two more stars were added to the flag, representing the new states of Alaska and Hawaii.

Indians were the first people of the land which is now the United States. There are still many thousands of Indians now living in all parts of the country. Sometimes it is said that the Indians are “the only real Americans”. Most Americans come from all over the world. Those who came first in greatest numbers to make their homes on the eastern coast of North America were mostly from England. It is for that reason that the language of the United States is English and that its culture and customs are more like those of England than those of any other country in the world.

 

6.    Which of the following is TRUE?

A. America is the largest country in the world.

B. The United States lies next to Canada and Mexico.

C. America covers most part of the North American continent.

D. Mexico is to the north of Canada.

7.    After winning its independence, the United States _________.

A. had nothing to do with England

B. made India part of its land

C. mainly developed westward

D. took over parts of Canada and Mexico

8.    The United States didn’t have ______ states until ________.

A. thirteen; 1959

B. fifty; 1959

C. fifty; this land first became a nation

D. fifty;1964

9.    Why is English the language of America?

A. Because English is the native language of the Indians.

B. Because most Americans come from all over the world.

C. Because Canada is America’s nearest neighbor.

D. Because most of the people who first settled in America were from England.

10. The best title for the passage is “ _________”.

A. the States of America

B. The language of America

C. The United States of America

D. The Culture and Customs of America

 

 

Passage 2

   There was once an ant that was very thirsty.

    It ran here and there looking for some water but could not find any.

    Then suddenly, when the ant was almost ready to die of thirst, a large drop of water fell on it.

    The ant drank the water, which saved its life.

    The water was actually a tear from a young girl who was crying. Because of her sadness, the tear had magical qualities and suddenly the ant could speak the language of human beings.

    The ant looked up and saw the young girl sitting in front of a huge pile of seeds.

    "Why are you sad?" asked the ant.

    "I'm the prisoner of a giant." the girl told the ant. "He won't let me go until I've made three separate heaps of grain, barley大麦and rye黑麦out of this huge pile of seeds in which they are all mixed together."

    "That will take you a month!" the ant said, looking at the huge pile of seeds.

    "I know," the girl cried, "and if I can’t finish by tomorrow, the giant will eat me for his supper!"

    "Don't cry," the ant said, "my friends and I will help you."

    Soon thousands of ants were at work, separating the three kinds of seeds.

    The next morning, when the giant saw that the work had been done, he let the girl go.

    Thus it was one of her tears that saved her life.

 

11. The ant was playing game running here and there.

AT

BF

 

12. A drop of water fell on the ant when it was nearly dying.

AT

BF

 

13. The young girl was crying because she wanted to have supper.

AT

BF

 

14. The giant would eat the girl if she failed to do the work.

AT

BF

 

15. The ant's friends saved the girl's life.

AT

BF

 

 

 

第三部分:词汇与结构(共5小题;每小题2分,满分10分)

       此部分共有5个未完成的句子,针对每个句子中未完成的部分有4个选项,请从ABCD四个选项中选出正确选项。

 

16.   I tried to put _____ a telephone call to him, but his line was always busy.

       A. over                  B. into                   C. away                       D. through

17.   I hadn’t seen him for years, but I ______________ his voice on the telephone.

       A. realized             B. recognized         C. discovered                D. heard

18.   Neither Bill nor his parents __________ at home.

       A. is                      B. has                   C. are                           D. was

19.   If you don’t want to get wet, you had better ­­­­­­­­________ this umbrella with you.

       A. take                  B. to take               C. taken                       D. for taking

20. Did you notice the guy ______ head looked like a big potato?

   A. who            B. which                            C. whose             D. whom

 

 

第四部分:完型填空(共5小题;每小题3分,满分15分)

以下短文中共包含5个未完成的句子,针对每个句子中空缺部分有5个选项,请从ABCDE五个选项中选出正确选项。

 

Last night, a fire broke out in Ann's house in Manchester.

Ann's parents were out of town for the weekend when something wrong in the room caused the fire to21   in the middle of the night. The girl was waken up by the family dog, Danny, who was barking loudly in the back garden. Ann smelled something   22 _. She got up and at once ran through the smoke-filled house to wake her old brother, Frank.

When Frank would not wake up, Ann got some help from the dog. Frank's unconscious body was far too   23   for the little girl to move alone , but the clever girl brought the dog inside and    24  the dog's leash(牵狗的皮带)to Frank's left ankle. She then held her brother's right ankle, and together the girl and the dog 25  Frank to safety.

The 10-year-old girl, Ann, saved her big brother from death.

 

21.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

 

22.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

 

23.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

 

24.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

 

 

25.

Aheavy

Bburning

Cstart

Dpulled

Etied

第五部分:英译汉(满分30, 5 each

请把下列6句英文翻译成中文。

 

26. I will finish reading this book in a week.

27. You should look around before you cross the street.

28.  Tom’s father has taught English here since he graduated from Peking University.

29.   Please give this book to whoever comes first.

30.   Though it was late, they kept on working.

31.   Apples here like water and sunshine.

 

 

第六部分:写作(满分10分)

要求在30分钟内,根据下面所给的题目和中文提纲用英语写出一篇不少于80词的短文。

 

工作申请

 

1.  写明申请的职位。

2.  陈述你的相关学习、工作经历。

3.  联系方法。

 


大学英语(B)模拟试卷参考答案

 

第一部分:交际用语(满分15分)

1. D        2.C         3.B   4.A  5.C

 

第二部分:阅读理解(满分20分)

6.B  7.C       8. B   9.D     10.C      

11.B 12.A   13.B  14.A   15.A

 

第三部分:词汇和结构(满分10分)

16. D      17. B       18.C      19. A   20.C

 

第四部分:完型填空(满分15

21. C      22. B       23.A 24.E       25. D 

 

第五部分:英译汉(满分30

26. 我将在一周内读完这本书。

27.   在过马路之前,你应该向四周看看。

28.汤姆的父亲从北京大学毕业后就一直在这里教英语。

29.请把这本书给最先来的人。

30.尽管已经很晚了,他们还在继续工作。

31.   这里的苹果喜欢水和阳光。

 

 

第六部分:写作(满分10分)

(略)